Starea noastră de sănătate este foarte importantă. Mai ales că, aceasta se vede atât pe interior, cât și pe exterior. De multe ori, apelăm la exerciții fizice, la ascultarea unor piese muzicale sau la citit/desenat. Însă, atunci când plecăm la alergare, sau când vizităm un prieten, cel mai adesea am observat un animal, fie pasăre, câine, pisică sau pește. Și inevitabil am zâmbit și ne-a binedispus doar prin simpla lui prezență.
A avea sau nu un animal de companie?
Mai multe studii și cercetări au tot dezbătut, de-a lungul timpului, ideea deținerii unui animal de companie. Anume, dacă există o relație sau anumite beneficii asupra adulților și copiilor să fie în preajma unui animal. Desigur, în cazul copiilor se pot constata îmbunătățiri în ceea ce privește empatia, responsabilizarea și toleranța, inclusiv în dezvoltarea lor fizică. Dar în cazul adulților, cum poate fi benefică?
În videoclipul „What a dog does to your body and brain„, Meg Daley Olmert -autoarea cărții „Made For Each Other: the biology of the Human-Animal Bond„- ilustrează motivele și factorii pentru care relația dintre noi și animale este atât de evidentă, fiind încă de acum 45 000 de ani în urmă realizată și necesară în ambele cazuri.
Mai exact, s-a putut observa, atât în comportamentul câinilor, cât și a persoanelor deținătoare de câini, evoluția și schimbarea stării emoționale. La câini s-a putut observa schimbarea posturii, hiperactivitatea ori jucatul excesiv, iar la adulți scăderea nervozității, stare de spirit îmbunătățită, calm și toleranță mai mare. Iar acest fapt se datorează conexiunii: animalele oferă la schimb comportamentul pe care îl ai tu cu ei, și uneori chiar cu mai multă generozitate decât o facem noi.
Statistici
Blunt Therapy și un articol de pe CBC NEWS atestă același lucru, adăugând că în perioada pandemiei de Covid-19 foarte mulți oameni au achiziționat sau adoptat un animal de companie. Printre cele mai recunoscute beneficii s-au numărat reducerea anxietății și depresiei, nivelurile crescute de dopamină și oxitocină, dar și activitate fizică sporită și mai multă încredere socială.
De asemenea, s-a constatat că existau șanse de 1,89% ca dintre persoanele ce au animal de companie să fi avut sau să aibă depresie, potrivit BMC.
Pe de altă parte, Psichology Today infirmă cele de mai sus și menționează că nu s-au observat îmbunătățiri ale stării emoționale sau fizice ale subiecților ce și-au luat o pufoșenie.
Ba chiar au sporit stările depresive datorită mizeriei pe care o creează animăluțele, dar și anxietate prin ieșirile la plimbare cu aceștia. În cazurile mai triste, moartea animalului a condus, de asemenea, la agravarea situației persoanelor.
Privitul păsărilor- modalitate de relaxare?
Chiar dacă pare aberant la prima citire, în Statele Unite s-au realizat studii conform cărora 70 de milioane de oameni sunt captivați de observarea păsărilor și peste 1,3 milioane de oameni din Regatul Unit sunt membri ai Societății Regale pentru Protecția Păsărilor. Astfel, depășind numărul tuturor membrilor ce fac parte din partidele politice, ni se arată într-un articol al celor de la Scientific Reports.
Tot aceștia ne prezintă cum aproape 1.300 de oameni și-au instalat o aplicație pe smartphone pentru a observa păsările și cântecele acestora, dar și efectele avute asupra lor. Concluzia a fost că toate persoanele implicate, chiar și cele fără depresie sau alte afecțiuni au înregistrat îmbunătățiri ale stării de bine când au avut aceste întâlniri.
Concluzia?
Părerile sunt împărțite, fiind și pro și contra, însă e important de luat în calcul de către fiecare individ dacă își poate asuma responsabilitatea. Deoarece animalele pe cât de adorabile sunt și beneficiile pe care le pot avea asupra omului, vor fi în concordanță cu acțiunile noastre asupra lor.
Acestea vor fi asemenea unei flori pe care dacă nu o vei uda la timp, se va ofili și degrada.
Iar un alt factor esențial de luat în calcul înainte de a avea un nou membru în familie, e vârsta. Spre exemplu, un copil de șase ani nu va putea avea grijă de mica vietate precum un adult. Iar animalele sunt suflete vii, nu jucării.