miercuri, ianuarie 22, 2025
AcasăArticoleTrei mituri despre sănătatea mintală

Trei mituri despre sănătatea mintală

Deși problemele legate de sănătatea mintală ar putea părea un fenomen recent, afecțiunile psihice au fost observate cu mult timp înainte.

În multe culturi, afecțiunile psihice erau privite ca o formă de pedeapsă religioasă sau ca o posesie demonică. În scrierile antice egiptene, indiene, grecești și romane, bolile mintale erau clasificate ca o problemă religioasă sau personală.

În studiul „The roots of the concept of mental health”, autorul, José Bertolote, vorbește despre primele referințe tehnice ale termenului „sănătate mintală”, care apar, în literatura de specialitate, după 1946. Înainte de acest an, pentru a se raporta la acest concept, se folosea termenul de „igienă mintală”. Mai mult, în 1849, „dezvoltarea psihică și fizică sănătoasă a cetățeanului” fusese deja inclusă ca prim obiectiv al sănătății publice într-un proiect de lege înaintat Societății Medicilor și Chirurgilor din Berlin.

Cutting the Stone ”, Hieronymus Bosch

Chiar dacă, în prezent, conceptul de sănătate mintală începe să capete din ce în ce mai multă atenție și devine la fel de important ca sănătatea fizică, încă există multe mituri legate de acesta. Iată câteva dintre trei dintre ele:

Persoanele care experimentează bolile mintale au o inteligență scăzută

Specialiștii asociază un IQ mai mare cu boli mintale precum depresie, anxietate, tulburare bipolară.

În cadrul unui studiu condus de Ruth Karpinski, au fost chestionați mai mult de 3,700 de membri Mensa, o organizație internațională, non-profit, a oamenilor cu un IQ mult peste medie. Ei se clasează printre primii 2% la testele de inteligență. Aceștia au răspuns la întrebări legate de mai mulți factori, printre care se număra și sănătatea mintală. Cercetătorii au descoperit, în final, că tulburările de dispoziție și de anxietate erau extrem de comune între membrii societății.

De asemenea, în rândul populației generale, aproximativ 10% dintre oameni suferă de cel puțin o tulburare de anxietate. Procentele au fost mult mai mari printre persoanele chestionate.

Sursă: Pexels

Oamenii nu se refac după o afecțiune psihică

Luptele emoționale nu se duc pentru totdeauna. Oamenii se pot recupera după o boală mintală. În prezent, există multe metode pentru a ajunge la acest rezultat, precum tratamente și terapii.

O cercetare, publicată în revista Clinical Psychological Science, arată că multe dintre persoanele care au suferit de boli mintale au fost capabile să prospere și să ducă o viață funcțională. Rezultatele studiului, care a inclus mai mult de 25,000 de canadieni, cu vârste cuprinse între 15 și 80 de ani, arată că, aproximativ 67% dintre persoanele care au experimentat o afecțiune psihică de-a lungul vieții s-au confruntat cu recuperarea, scăpând de simptome. Acest lucru înseamnă că ei nu mai îndeplinesc criteriile pentru o anumită tulburare. Însă, cercetătorii speculează o rată mult mai mare a oamenilor care se recuperează după o boală mintală și ating niveluri optime de bunăstare.

Specialiștii menționează, de asemenea, că prin prezența episoadelor mai lungi sau prin a experimenta mai multe boli psihice în timpul vieții, șansele de a prospera sunt reduse, dar nu eliminate complet.

Sursă: Pexels

Toți oamenii care suferă de o tulburare psihică sunt violenți

Este adevărat că, unele persoane, care experimentează anumite tulburări psihice, pot deveni violente, însă aceștia reprezintă minoritatea.

Un studiu care investighează legăturile dintre sănătatea mintală și violență, ai cărui autori sunt Marie Rueve și Randon Welton, concluzionează că „persoanele cu boli mintale, atunci când sunt tratate corespunzător, nu prezintă niciun risc crescut de violență”.

Sir Graham Thornicroft, un profesor al comunității de psihiatrie de la King’s College London, declară, pentru revista The Lancet:

Oamenii cu tulburări psihice sunt, mai degrabă, victime ale violenței decât făptuitorii.”

Spulberarea miturilor despre afecțiunile mintale și despre efectele pe care acestea le au asupra psihicului și fizicului nostru ajută la eliminarea stigmatizării conceptului. De asemenea, acest lucru contribuie la crearea unui mediu sigur și suportiv pentru persoanele care suferă de aceste tulburări.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments