Home Articole Manifestările unei relații toxice

Manifestările unei relații toxice

1

Conform HealthScope, o relație toxică este caracterizată prin comportamentul dăunător al partenerului, care se poate dezvolta pe plan emoțional, psihic sau fizic. O relație toxică dăunează stimei de sine și ne consumă energia, în timp ce, o relație sănătoasă contribuie la respectul nostru de sine și la energia emoțională. Aceasta din urmă implică îngrijire reciprocă, respect și compasiune. Ea se bazează pe bunăstarea, creșterea partenerului pe plan social și emoțional și capacitatea de a lua decizii împreună, făcând sacrificii, astfel încât situația să fie una convenabilă pentru ambele persoane.  Pe scurt, o relație sănătoasă implică o dorință comună pentru fericirea celuilalt. Persoanele aflate în respectiva relație pot fi ele însele fără teamă, construind un loc în care se simt confortabil și în siguranță. 

Ce este o relație toxică?

Relația toxică, pe de altă parte, nu este benefică. Aceasta se caracterizează prin nesiguranță, egocentrism, dominație și control. Partenerul toxic se angajează în comportamente inadecvate de control și manipulare. În mod paradoxal, față de lumea exterioară, partenerul toxic se comportă adesea într-o manieră exemplară.                                   

Un individ toxic se comportă în acest mod dintr-un motiv principal: acesta trebuie să aibă control complet și trebuie să aibă toată puterea în relația sa. Împărțirea puterii nu are loc într-un mod semnificativ într-o relație toxică, ceea ce înseamnă că o persoană este în mod deschis pasivă, indiferent dacă o știe sau nu. Metodele folosite de un astfel de individ pentru a-și controla partenerul într-o relație toxică pot sau nu să fie ușor evidente, chiar și pentru partenerul său, după spusele celor de la HealthScope.

Cum se manifestă o relație toxică?

O altă definiție a relației toxice, conform celor de la Time, este cea formulată de Lillian Glass, expertă în comunicare și psihologie, care în 1995 a publicat o carte pe această temă, numită „Toxic People”. Aceasta definește o relație toxică ca „orice relație în care partenerii nu se sprijină reciproc, unde există conflicte și unul caută să-l submineze pe celălalt, acolo unde există concurență, unde există lipsă de respect și lipsă de solidaritate”.

Glass spune că o relație toxică este constant neplăcută și obositoare pentru cei care fac parte din ea, până în punctul în care momentele negative le depășesc numeric pe cele pozitive, până când ajung să fie dăunătoare din punct de vedere mental, emoțional și chiar fizic pentru unul sau ambii participanți.

pexels.com

Cum a început relația lor toxică?

Eliza, în vârstă de 20 de ani, a încheiat recent o relație toxică de lungă durată. Totul a început acum trei ani când s-a mutat în Cluj-Napoca, pentru a începe facultatea. Atunci l-a reîntâlnit pe Andrei, o cunoștință mai veche din orașul ei natal. El i-a fost alături din prima zi în care s-a mutat la Cluj, petrecând aproape fiecare zi împreună. Pentru că avea sentimente față de ea încă de pe vremea când Eliza era încă în liceu, Andrei și-a propus să o facă și pe ea să se îndrăgostească de el. După un an, acesta a reușit, iar cei doi au început să formeze un cuplu.

Nu ai observat toxicitatea?

Relația Elizei nu a fost dintotdeauna toxică. La început, în primele luni, totul era frumos, iar conexiunea dintre ei părea să fie una perfectă, până când au apărut certurile. În primele certuri, care erau destul de dese și de intense, Eliza se simțea neînțeleasă și neauzită. Când încerca să își explice sentimentele în legătură cu anumite situații care o deranjau, Andrei nu îi acorda atenție, mereu insinuând că fata vrea să se certe și nu asculta și dorințele acesteia.  Tânăra a început să se interiorizeze din ce în ce mai mult, fiindu-i frică să mai spună adevărul și ce simte. Mai apoi, a apelat la minciună, mai ales când, din partea băiatului a apărut și posesivitatea, manipularea și gelozia.

pexels.com

Ce e greșit la mine?

,,La început, am dat vina pe traumele lui din trecut și am încercat să fiu alături de el și să îl ajut să și le rezolve”, mărturisește Eliza. Ea a mai spus și că încerca să fie alături de el cât de mult a putut, dar pentru Andrei niciodată nu era suficient, iar el, la rândul lui, nu era alături de ea. Totodată, certurile dintre ei se intensificau tot mai mult aproape în fiecare zi, Andrei devenind din ce în ce mai toxic față de ea. O certa pentru faptul că se aranja sau se machia, o acuza de înșelat mai mereu și o jignea de fiecare dată când avea ocazia.

Aceasta ne mai povestește că Andrei o făcea să se simtă că nu era suficient de bună, iar când ieșeau în public el era de multe ori rușinat de comportamentul ei, ori îi reproșa că vorbea prea mult, ori că nu vorbește mai nimic, iar ea nu mai știa cum să se comporte ca să îl mulțumească pe el. ,,De multe ori nu știam cum să mă comport nici de față cu el deoarece nu îi convenea comportamentul meu și făcea scandal”, spune tânăra. 

Nevoile mele nu contează?

Andrei nu prea făcea compromisuri pentru ea și nu dorea să facă nimic din ceea ce ei îi făcea plăcere. ,,Zici că mă ținea doar pentru el, se supăra mereu când voiam să ies cu prietenele, când mergeam acasă, la ai mei sau când nu voiam să îmi petrec câte o noapte la el acasă”.

De multe ori Eliza își dorea să iasă în oraș, la o cafenea, în club sau la festivaluri. Dar în majoritatea cazurilor, acesta o refuza, găsind tot felul de motive și scuze, nici ea nu putea să meargă singură unde voia deoarece acesta se supăra, începea cearta și de cele mai multe ori o amenința cu despărțirea, ne spune aceasta.

pexels.com

Dragoste sau dependență?

,,În ultima parte din relație mereu auzeam că eu eram motivul care îi declanșează cele mai urâte accese de furie și de aceea se descarcă tot pe mine.” Eliza se simțea tot mai confuză și tot mai speriată lângă el, dar nu a avut puterea să plece deoarece îl iubea prea mult și credea că mai are o șansă să repare relația și să o transforme în una frumoasă, declară ea.                      

,,L-am iubit atât de tare încât am fost prea oarbă să văd că nu e bine ceea ce se întâmplă, în capul meu credeam că vom avea un final fericit, credeam că eu sunt fericită lângă el.” Aceasta și-a reprimat sentimentele negative pe care le avea pentru Andrei și s-a certat cu toată lumea, luându-i apărarea, părăsindu-și familia și prietenii în favoarea lui. Nu conta că îi rănea pe cei din jur, important era să nu-l dezamăgească pe el, mărturisește Eliza.

Până când?

,,Eu am vrut să salvez mereu relația, chiar dacă fără să vreau făceam mai mult rău. Am stat și am luptat singură, dar în zadar, omul de lângă mine îmi promitea luna de pe cer, dar mă făcea să mă simt tot mai mică, tot mai speriată și tot mai neînsemnată”, spune Eliza.

În general, nicio relație nu este perfectă și fără conflicte. Toate relațiile au momente mai bune, dar și mai puțin bune și toate relațiile trec prin clipe mai dificile, însă există anumite limite care fac diferența dintre o relație sănătoasă și una toxică. De exemplu, modul în care partenerul ajută la evoluția ta pe plan emoțional, dar și pe plan psihic, libertatea oferită și starea pe care acesta ți-o creează în mod constant, conform celor de la getvig.health.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version