„În clipa aceea am simțit că îmi pică lumea în cap. Tot ce aveam până atunci a dispărut într-o clipă. M-a lăsat fără răsuflare. Atunci am înțeles că totul se va schimba. Datorită șocului și pierderii suferite, nu am realizat că ce urma mă va distruge atâta de tare.” Alice are 24 de ani și s-a luptat cu depresia timp de 3 ani, pe cont propriu.
National Institute of Mental Health (NIMH) definește depresia ca fiind o boală comună, dar semnificativă a dispoziției, uneori cunoscută sub numele de tulburare depresivă majoră. Aceste simptome severe care interferează cu capacitatea indivizilor de a funcționa zilnic, printre care se pot enumera munca, somnul și mâncatul.
Statistici
Conform World Health Organization, se estimează că 3,8% din populația lumii suferă de depresie. Fiind afectați 5,0% dintre adulți și 5,7% dintre persoanele de peste 60 de ani. Depresia este diferită de schimbările obișnuite de dispoziție și de reacțiile emoționale trecătoare la problemele din viața de zi cu zi.
Ea se poate dezvolta într-o boală medicală semnificativă, mai ales dacă este recurentă și de grad moderat până la sever. Persoana afectată poate trăi suferințe severe și poate performa slab la locul de muncă, la școală și în familie. Din depresia netratată la timp pot rezulta gândurile suicidale. În fiecare an, aproximativ 700.000 de oameni mor prin sinucidere.
Cu ajutorul psihologei Lidia Tărăbuță am reușit să înțelegem mai bine depresia și manifestările ei, aceasta fiind specializată în Științele Educației și a Psihologiei, din anul 2019 până în prezent. Ea a absolvit Facultatea de Sociologie și Psihologie, Universitatea de Vest din Timișoara în anul 2016.
Ce este depresia?
Psihologa ne-a explicat că „depresia este o tulburare psihologică recurentă care cauzează o alterare a stării de spirit, cel mai frecvent tristețe, este însoțită de cele mai multe ori de anxietate, dar și alte simptome psihologice, cum ar fi senzația de gol interior și dezinteres general, scăderea dorinței de a comunica sau de a socializa, sentimente de vinovăție, gânduri de moarte sau chiar tentative suicidale, dar și diverse simptome somatice, etc.”
Apariția ei
Oamenii care suferă de această tulburare renunță la activitățile care înainte le făceau plăcere, plâng fără a avea un motiv, renunță la socializare, apare lipsa concentrației, nu se pot focusa pe ce au de făcut, iar în cel mai rău stadiu începe să nu le mai pese de igiena personală sau aspectul fizic, iar printre altele se află și diminuarea considerabilă a apetitului sexual.
Cum ne dăm seama că avem depresie?
Depresia „poate apărea pe fondul mai multor cauze, de multe ori tindem să ne ignorăm diversele suferințe, să nu fim atenți la semnalele pe care corpul ni le dă, iar la un moment dat toate se adună și nu mai știm cum să le gestionăm ”, spune psihologa. La Alice depresia a apărut în urma uni eveniment care i-a provocat un șoc. Aceasta a ignorat simptomele care se manifestau în primele etape ale depresiei, crezând că sunt simptome normale. ,,Gândurile mele nu mai erau controlabile, simțeam că toată lumea are probleme cu mine și că nimeni nu poate înțelege prin ce trec, m- am închis în mine și nu mai comunicam cu nimeni deoarece nimeni nu putea să își dea seama cât de gri era lumea pe care o vedeam, dar credeam că e o perioadă care nu va dura mult”, mărturisește Alice.
Manifestările depresiei
Lidia Tărăbuță ne împărtășește că a întâlnit foarte multe persoane care confundau această tulburare cu perioadele în care aveau câteva zile mai proaste sau treceau printr-o despărțire, o pierdere, sau situații mai epuizante la locul de muncă.
,,Este adevărat că simptomele pot fi similare, însă și acestea, netratate adecvat se pot transforma în tulburare depresivă.” O persoană este diagnosticată cu tulburare depresivă atunci când simptomele persistă mai mult de 2 de două săptămâni, dar sunt și cazuri în care simptomele pot persista până la 6 luni sau chiar mai mult, dar nu sunt diagnosticate cu o cauză medicală.
E doar o fază sau … ?
Datorită șocului prin care trecuse, tulburarea de care tânăra suferea nu a fost ușor identificată de cei din jur, aceștia așteptându-se să urmeze o perioadă mai grea.
„După o vreme toată lumea aștepta să îmi revin, să mă fac bine, așa că le arătam ce doreau să vadă”, zice Alice. Ea a realizat că suferă de depresie atunci când, pe plan sentimental, durerea a devenit prea copleșitoare și greu de suportat. A apelat la durerea fizică, crezând că o va putea opri pe cea sentimentală.
Conștientizarea depresiei
Psihologa Lidia Tărăbuță ne explică că atunci când depresia se instalează, se poate observa o schimbare imediată. Mai ales cei din jur pot observa foarte ușor după anumite criterii, principalul fiind renunțarea persoanei bolnave la activitățile care îi făceau plăcere, alte caracteristicii ar fi tristețea constantă, neglijarea aspectului fizic, atunci când nu își mai fac apariția în mod constant la reuniuni de familie sau ieșiri cu prietenii. Majoritatea oamenilor care suferă de această tulburare preferă să se închidă în ei, preferând să se descurce singuri. ,,Din fericire, numărul celor care cer ajutor a crescut considerabil. În momentul conștientizării, persoanele cer ajutor de specialitate, dar le este foarte greu să o ia de la capăt.”
Există mereu speranță
„Cu voință și sprijin, majoritatea reușesc să se bucure din nou de viață. Reacția nu mai este una de stupoare sau de frică, deoarece în ziua de azi, din păcate, anxietatea și depresia sunt destul de frecvent întâlnite și majoritatea cer sprijin la timp”, spune psihologa. Alice mărturisește că, în cazul ei, momentul în care „am conștientizat că sufăr de depresie m-am complăcut în starea aceea mizeră.”
,,Până când durerea și tristețea au devenit din nou insuportabile, reacționând ca prima dată când am ajuns în acest punct critic. Diferența era gândirea care voia să mă ducă într-un loc și mai întunecat, iar atunci am realizat cât de grav e.”
Cum vindecăm depresia?
Tot cu ajutorul Lidiei putem înțelege cum ar trebui să procedăm când realizăm că cineva suferă de această tulburare. Ea ne explică că trebuie să fim foarte atenți și să înțelegem că o persoană care nu mai dorește să trăiască, o persoană care nu își mai vede rostul, care nu se mai regăsește și recunoaște, are o suferință care nu trebuie ignorată. Trebuie să ajutăm persoana în cauză să găsească suport de specialitate, apoi să o ascultăm și să îi fim alături cât de mult putem.
Nu forța vindecarea
„Am întâlnit adesea cazuri în care perechea sau familia încearcă cu forța să își scoată persoana dragă din casă, să facă diferite activități, dar observă că totul tinde să fie în zadar și se supără. Asta nu face decât să înrăutățească situația.”
,,Dacă realmente vrem să ajutăm, cerem ajutorul unui psihoterapeut. El ne va învăța cum să gestionăm situația, ca să putem fi un real suport pentru persoana dragă nouă”, spune psihologa Lidia Tărăbuță.
Cum am gestionat ce a urmat?
Aceasta a mers la câteva ședințe cu psihologul liceului până să realizeze că acesta doar îi înrăutățește starea, făcând-o să creadă că tot ce s-a întâmplat și toate stările și trăirile din ultima perioadă se întâmplă din cauza ei. „În momentul în care am realizat că starea mea s-a înrăutățit și nu mă descurc singură, am apelat la ajutorul unui psihiatru calificat, online, cu care fac ședințe și în prezent. Cu ajutor am reușit să trec peste, să redescopăr lucrurile care îmi plăceau și cel mai important, am reînvățat să mă bucur de viață”, zice Alice.
Sfatul psihologului
„Așa cum am mai spus trebuie să fim atenți la noi, să nu ne ignorăm corpul, să încercăm să ne odihnim, să ne relaxăm, să nu uităm că activitatea fizică este cel mai bun medicament. Dacă simțim că știrile din ziua de azi de la tv, de pe internet ne întristează peste măsură, să ne ținem departe de ele. Să nu uităm că fericirea este construită din clipe și că de cele mai multe ori depinde doar de noi. Să învățăm să ne iubim mai mult și să ne privim cu blândețe pe noi înșine”, spune Lidia Tărăbuță.